-
İbrahim Paşa Sarayı
Osmanlı sivil mimarisinin önemli yapılarından İbrahim Paşa Sarayı “At Meydanı”nda, eski hipodrom kademeleri üstünde yükselmektedir. 1520 yılında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamir ettirilerek, damadı, gençlik arkadaşı ve ilk veziri Rum asıllı İbrahim Paşa’ya armağan edildi. İbrahim, tahta geçen arkadaşı Süleyman’ın kızkardeşiyle de evlenerek devlet içinde çok güçlü bir yere gelmişti.…
-
Hipodrom
Bizans imparatorluğu’nun dünyevi hayatının geçtiği Hipodrom, Sultanahmet Camii’nin tam önünde uzanıyordu. İlkin Septimus Severus’un yaptırdığı, sonra da Büyük Konstantinus’un genişlettiği bu Hipodrom, 480 x 117 metrelik bir alana yayılmış, 100.000 kişi aldığı söylenen, devasa bir yapıydı. İmparatorluk sarayı şimdi Sultanahmet’in bulunduğu alanda olduğu için, Hipodrom’da kathisma denilen imparator locası da…
-
Aya Maria ve Zeynep Sultan
Sarnıcın yeni düzenlenişine göre yeniden yeryüzüne çıktığınızda karşı blokta restore edilmiş bazı ahşap ve kagir sivil binalar görüyorsunuz. Bunlardan köşede olanı, yüzyıl başında Osmanlı devletini yöneten (ve savaşa sokan) İttihat ve Terakki triumvirasından Talat Paşa’nın konağı. I. Dünya Savaşı yenilgisiyle Türkiye’den kaçan ve Berlin’de bir Ermeni tarafından öldürülen paşanın konağında…
-
Yerebatan Sarnıcı (Bazilika Sarnıcı)
Antik çağda ve ortaçağda yapılmış bütün şehirler için kuşatılma tehlikesi vardı. Kuşatılmanın başlıca sorunları da, yiyecek ve içecek kaynaklarının tükenmesiydi. Roma ve Bizans imparatorları bu sorunu çözmek için şehri kurarken büyük yeraltı sarnıçları yaptırdılar. Bazilika Sarnıcı bunların en büyüğüdür. Üzerinde Ticaret Bazilikası bulunduğu için bu adı almıştır. 6. yüzyılda İustinianos’un…
-
Firuz Ağa Cami
Hipodrom’la Divan Yolu arasında kalan parkta birçok kalıntı vardır. Bunların 5. yüzyılda yaşamış Bizanslı aristokratlar, Lausos ile Antiohos’un komşu sarayları olduğu düşünülüyor. Demek ki Bizans’ın hanedan dışı soyluları da, İbrahim Paşa gibi, saraylarını şehrin bu merkezi bölgesinde yaptırmışlar. Parkın kıyısında, otobüs duraklarının arkasında Firuz Ağa Camii var. Fatih’in oğlu II.…
-
Sultanahmet Cami
Altı minareli caminin dünyadaki tek örneği olan Sultanahmet Cami’ne (yalnız Sultanlar ve aileleri birden fazla minaresi olan camiler yaptırabilir ve bunlara “sultan”ın çoğulu olan “selâtin” denirdi) parkın karşısındaki kapıdan veya Hipodrom’a bakan doğu tarafından girilebilir. Aslında Mekke’de altı minareli bir cami vardı. Bu yapılınca, I. Ahmet, o camiye yedinci minareyi…