İlyada Destanı
Homeros’un Yunanca İlias adını taşıyan destanı, İlyon ya da Troya olarak anılan kentin destanıdır. Konusu Troya Savaşı olmakla birlikte, hem bu savaşın ancak kısa bir dönemini kaplar, hem de Troya efsaneleri diye andığımız büyük bir efsane ve masal çemberinin küçük bir bölümünü içine alır. İlyada’da bütün bir savaşın öncesi ve sonrasıyla bir otuz yıl süreyle uzanan öyküsünü arayan okuyucu, büyük bir hayal kırıklığına uğrar. Aslında İlyada, Troya’nın destanı değil, Akhilleus’un destanı sayılmalıdır. Konusu sınırlıdır: Akhilleus’ un, Akha ordularının Başkomutanı Agamemnon’ a karşı öfkesi ve bu yüzden savaşı bırakıp barakasına çekilmesiyle başlayan destan, Akhilleus’un arkadaşı Patroklos’un ölmesi yüzünden savaşa geri dönmesi, Troyalı kahraman Hektor ile çarpışması, onu öldürmesi, ölüsünü Troya surları çevresinde arabasına bağlı olarak sürüklemesi ve sonunda insafa gelerek Hektor’un ölüsünü, babası Kral Priamos’ a geri vermesi ile biter. 24 bölümlü ve 16.000’i aşkın dizeli bu koca destan Troya Savaşı’nın dokuzuncu yılında tam 51 günlük bir süreyi kaplar.
İçindekiler
Yunanlılar’ dan Günümüze Gelen En Eski Belge
Yunanlılardan günümüze gelen en eski belge, Homeros’un İliada’ sıdır. Buna dayanarak, Yunan mitologyasının İsa’dan bin yıl kadar önce Homeros’ la başladığını söyleyebiliriz. Homeros’un belli başlı özelliklerinden biri, sağlam, akıcı, zengin bir dil kullanmasıdır. Bu, kendinden önce gelmiş olan Yunanlıların, düşüncelerini rahatça anlatabilmek için oturmuş bir dil yarattıklarını gösterir.
Troya Savaşı ile ilyada’nın yazılı biçimi arasındaki dört yüz yıldan fazla zaman aralığında, yazı olmadan varlığını sürdürebilmesi şaşırtıcıdır. Ama arkeologlar, Homeros’un verdiği ayrıntılardan büyük bir kısmını, örneğin sözünü ettiği toplulukların çoğunun varlığını ve savaş donanımlarıyla ilgili tanımlamalarını doğrulamışlardır. Homeros, kendi yaşadığı dönemde artık ortadan kalkmış oları halkların listesini bile ezbere bilmektedir.
Troya Atı İlyada Değil Odysseia Destanında Geçer
İlyada çok belirgin bir noktada odaklaştığı için, Homeros, Troya Savaşı’nın kendisiyle ilgili birçok söylenceyi destanına almamıştır; bir kısmına Odysseia’ da yer vermiştir, örneğin herkesçe bilinen ve filmlere bile konu olan Troya atı ilyada’da değil Odysseia destanı 8. Bölümde geçer. Daha sonra antik Yunan yazarları, bir Romalı olan Higinius da dahil, bu söylencelerin çoğunu eserlerinde işlemişlerdir.
Troya Savaşı Hakkında Birçok Mitolojik Hikaye Homeros’dan Sonra Başka Ozanlar Tarafından Yazılmıştır
Paris’in doğumunun safhaları, hayatta kalması ve verdiği ünlü karar, Euripides (MÖ 5. yüzyıl) tarafından Andromakhe, Helena ve Troyalı Kadınlar’ daki; Proklus tarafından Kipria’ nın özetinde (MÖ 7. veya 6. yüzyılda Kıbrıslı Stasinus veya Salamisli Hegesinus’un eseri); Apollodorus tarafından Epitome’de (MÖ 2. yy.) Higinius (MÖ 1. yüzyılın sonlarından MS 1. yüzyılın başlarına) tarafından Fabuto’da anlatılmıştır.
Helena’nın Menelaosla evlenmesinin koşulları Hesiodos (MÖ 700) tarafından Kadınlar Kataloğu’ nda Apollodorus tarafından Kütüphane’ de ve Proklus’un Kipria özetinde anlatılır.
Apollodorus, Epitome’ de Odysseus’un savaştan kaçınma girişimlerinin Öyküsünü, Higinius, Fabulo’ da Akhilleus hakkındaki benzer öyküyü dile getirir.
Euripides, İphigeneia ve Aultsde ve Apollodorus, Epitome’de Yunan güçlerinin Troya’ya hareketlerinden söz eder.
Troya Savaşı efsanesinin alışılmamış ve kışkırtıp bir versiyonunu keşfeden Euripides, Heletiada ve Elektra’ da Hera’nın, Paris’in Aphrodite’ yi tercih etmesine, onunla birlikte Troya’ya giden bir Helena hayaleti yaratarak karşılık verişini anlatır. Bu arada Zeus Hermes’e, gerçek Helena’yı, savaşın sürdüğü on yıl boyunca sadık bir eş olarak kocası Menelaos’ u beklediği Mısır’a götürmesini emreder.
Homeros Ortadoğu Destanlarından Etkilenmiş Olabilir
Bir halk ozanı olarak Homeros’un, kendisininkilerden çok başka destanları anlatmış olması muhtemeldir. İlyada ve Odysseia’ daki belirli ayrıntılar, daha eski olan Ortadoğu epik edebiyatı, örneğin Sümer ve Babil Gılgamış destanı veya Babil yaratılış efsanesi Enuma Eliş hakkında bilgi sahibi olabileceğini göstermektedir.
Akhilleus ve Gılgamış’ın, aynı kahraman modelini izlediği söylenebilir. Hatta Homeros, Gılgamış’ın iki baş kahramanı arasındaki yakın arkadaşlığın ilgi çekici bir fikir olacağını kavramış görünmektedir. Nitekim o da İlyada’da Patroklos’ un önemini, Akhilleus’ la aralarında bir ilişki kurulmasını sağlamak üzere artırarak, Enkidu ile Gılgamış arasındaki İlişkiye gönderme yapmıştır. Patroklos, kronolojik olarak Epik Divan içinde Kipria’ nın İlyada’ nınkinden daha eski olan ana Öyküsünde Akhilleus’ la, aynı tür bir ilişki için ortaya çıkmış değildir.
İlyada Destanındaki Başlıca Karakterler
Yunanlar
Agamemnon: Atreus’ un oğlu; Menelaos’ un ağabeyi, Miken kralı; bütün Yunan güçlerinin komutanı, Klytaimestra’ nın kocası; İphigeneia, Elektra ve Orestes’ in babası.
Klytaimeslra: Kral Tyndareos’ un ve Sparta Kraliçesi Leda’ nın kızı; Agamemnon’un karısı; Miken kraliçesi; İphigeneia, Elektra ve Orestes’ in annesi.
İphigeneia: Agamemnon ve Klytaimestra’nin kızı.
Menelaos: Atreus’un oğlu; Agamemnon’un kardeşi; Sparta kralı; Helena’nın kocası.
Helena: Zeus ve tanrıça Nemesis’ in kızı; Kral Tyndareos ve Sparta kraliçesi Leda tarafından büyütülür; Menelaos’un karısı; Paris tarafından kaçırılıp Troya’ya götürülene kadar Sparta kraliçesi.
Nestor: Pilos kralı; bilge Yunan Önderi.
Akhilleus: Kahraman Peleus’un ve deniz tanrıçası Thetis’in oğlu; Mirmidonların önderi; en büyük Yunan savaşçısı.
Patroklos: Akhilleus’un en iyi arkadaşı.
Phoinix: Akhilleus’un öğretmeni.
Ajax: Telamon’ un oğlu; ikinci en büyük Yunan savaşçısı.
Odysseus: Kahraman Laertes’ in oğlu; İthaka kralı; strateji ustası.
Kalkhas: Yunan’ ların baş kâhini.
Troyalılar
Priamos: Troya kralı; Hekabe’nin kocası; Hektor, Paris, Deiphobos ve Kassandra’nın babası.
Hekabe: Priamos’un karısı; Hektor, Paris, Deiphobos ve Kassandra’nın annesi; Troya kraliçesi.
Hektor: Priamos ve Hekabe’ nin oğlu; Andromakhe’ nin kocası; Astyanaks’ ın babası; Paris’in kardeşi; Troya güçlerinin kumandanı; en büyük Troya savaşçısı.
Andromakhe: Hektor’ un karısı; Aslyanaks’ ın annesi.
Astyanaks: Hektor ve Andromakhe’ nin oğlu.
Polydamas: Hektor’un ve Andromakhe’ ın dostu. Paris: Priamos ve Hekabe’nin oğlu; Hektor’un kardeşi; Helena’yı kaçırır.
Deiphobos: Priamos ve Hekabe’ nin oğlu; Hektor ve Paris’in kardeşi.
Kassandra: Priamos ve Hekabe’ nin kızı; Hektor ve Paris’in kardeşi.
Aineias: Aphrodite ile Ankhises’ in oğlu.
Pandaros: Saygın Troyalı mızrakçı.
Briseis: Akhilleus’un onur ödülü, değerli tutsağı.
Kryseis: Kryses’ in kızı; Agamemnon’un onur ödülü değerli tutsağı.
İlyada Kısa Özet
Bölüm I. (Alpha): Sesleniş-Akhilleus’un Öfkesi
Ozan, Musalara seslenip konusunu belirtir: Akhilleus’un öfkesi, bu yüzden Akhalar arasında beliren veba salgını.
Akhaların Troya Ovası’ndaki gemi ordugâhımdayız. Tanrı Apollon’un rahibi Khryses gelir, Agamemnon’un tutsak olarak alıkoyduğu kızı Khryseis’i geri ister. Agamemnon kızı vermediği için Tanrı Apollon, Akha ordusuna veba salar, dokuz gün dokuz gece ordu hastalıktan kırılır. Bilici Kalkhas kızı geri vermesini buyurur. Agamemnon kızı vermeye razı olur, ancak onun yerine Akhilleus’un tutsağı Briseis’ i alacaktır. Agamemnon, Briseis’ i alır, ama Akhilleus da barakasına çekilir, savaşa artık katılmayacaktır. Anası Deniz Tanrıçası Thetis’ ten öcünü almasını ister. Thetis Olympos’a çıkıp Zeus’a yalvarır: Akhilleus savaştan uzak durdukça, Akhalar zaferi kazanamasınlar, diye Zeus söz verir, Akhalardan yana olan karısı Tanrıça Hera ile kavga ederler. Hephaistos Tanrı onları yatıştırır.
Bölüm II. (Beta) – Agamemnon’un düşü – Toplantı – Gemilerin sayımı
Zeus, Agamemnon’a yalancı bir düş gönderir: Troya’yı alabileceğini bildirir. Agamemnon, Akhaları toplantıya çağırır, onları denemek ister. Herkesin dokuz yıllık savaştan bıktığını, yurtlarına dönmek istediklerini anlar – Thersites olayı – Ordu savaş düzenine girer – Ozan bir daha Musa’ya seslenir ve Akha ordularının komutanlarını ve kentlerini ve gemilerini saymaya koyulur. Aynı sayım Troyalılar için de yapılır. Troya ordusu da safa dizilir.
Bölüm III. (Gamma) – Antlar – Surların üstündeki sahne Paris ile Menelaos’un teke tek dövüşü
İki ordu karşı karşıyadır: Paris, Menelaos ile teke tek dövüşe giriş meyi önerir. Dövüşü kazanan Helena’yı alacaktır. Öneri kabul edilir. Priamos’ u çağırmaya giderler. Sahne değişir: Priamos’ la ihtiyarlar kurulu, surların üstünde dizilip teke tek dövüşü gözlerler. Helena gelir, onlara Akha yiğitlerini tanıtır. Teke tek dövüş başlar. Menelaos, Paris’i alt etmek üzereyken Tanrıça Aphrodite araya girip Paris’i kaçırır, Helena’yı kocasının yanma götürür. Helena’nın Aphrodite’ ye, sonra da kocasına çıkışması.
Bölüm IV. (Delta) – Antların bozulması – Agamemnon’un orduları denetlemesi
Olympos’ ta: Zeus, Hera ve Athena arasında çatışma. Hera, Lykialı Pandaros’ un savaşmama andını bozmasını sağlar. Menelaos’un yaralanması – Gene silaha sarılan orduyu Agamemnon gözden geçirir. -Savaş başlar: Akha yiğitlerinden Antilokhos, Aias ve Odysseus bir çok Troyalıyı öldürürler.
Bölüm V. (Epsüon) – Diomedes’in kahramanlıkları
Bütün bölüm Akha yiğidi Diomedes’in kahramanlıklarına ayrılmıştır: Korkunç bir boğuşma başlar, tanrılardan Ares, Athena ve Aphrodite de savaşa karışırlar. Aineias ile Diomedes arasındaki savaş. -Aphrodite’ nin araya girip yaralanması…- Diomedes Savaş Tanrısı Ares’ i yaralar.
Bölüm VI. (Zeta) – Hektor’ la Andromakhe’ nin buluşması
Hektor kente gelir, anası Hekabe’ye Athena Tapmağı’na sunular koymasını söyler. Bu arada Diomedes, Lykialı Glaukos ile çarpışırken, aralarında konukluk bağları olduğu anlaşılır, savaştan vazgeçip silahlarını değiş tokuş ederler. – Bellerophontes efsanesinin anlatılması – Hektor, Batı surlarının önünde karısı Andromakhe ile küçük oğlu Astyanaks’ a rastlar. Aralarındaki aile sahnesi.
Bölüm VII. (Eta) – Hektor ile Aias arasındaki çarpışma – Ölülerin kaldırılması
Hektor, Akhaların en seçkin yiğitlerinden biri Telamonoğlu Aias ile teke tek savaşır. Başa baş gelip ayrılırlar. Ölüleri toplamak için savaşa ara verilir. Akhaların, ordugâhı bir sur ve bir hendekle çevirmeleri. – Olympos’ta tanrılar arasında tartışma.
Bölüm VIII. (Theta) – Zeus’un İda Dağı’ ndan savaşı yönetmesi
Zeus, Troya Savaşı’nınn yönetimini ele alır, bunun için de gelir İda Dağı’ nın doruğuna yerleşir. Üstünlük Troyalılardadır, Akhalar hendeğe kadar çekilirler.
Bölüm IX. (İota) – Akhilleus’a gönderilen elçiler – Yiğidin barakasındaki tartışma
Akhalar toplantısında Akhilleus’un savaşa dönmesini sağlamak için ona elçiler gönderme kararı verilir. Aias ile Odysseus elçi seçilirler. Akhilleus onları iyi karşılar, ağırlar, ama savaşa dönmeme kararını bildirir. Lalası Phoiniks’ in bütün yalvarmaları boşa gider. Haberi alınca Akhalar arasındaki üzüntü.
Bölüm X. (Kappa ) – Odysseus’ la Diomedes’in keşfe çıkması – Dolan
Gece toplanan kurultay: Akhaların en yaşlı önderi Nestor, Troyalılar kampına gözcü gönderilmesini salık verir. Odysseus’ la Diomedes görevlendirilirler. Yolda Troyalıların gözcüsü Dolon’ a rastlarlar, ağızdan birçok bilgi aldıktan sonra onu öldürüp dönerler. Trakyalıların cins atlarını kaçırırlar.
Bölüm XI. (Lamda) – Agamemnon’un kahramanlıkları
Destanın yirmi altıncı gününde üçüncü büyük çatışma. – Hektor’ la Agamemnon’un karşılaşması, Agamemnon, Diomedes ve daha birçok Akha yiğidinin yaralanması – Akhalar’ da telaş. Nestor, Akhilleus’un arkadaşı Patroklos’ a dert yanar.
Bölüm XII. (Mü) – Duvar dibindeki savaş
Troyalılar duvara saldırır. Kıyasıya çarpışma. Lykialıların duvarda delik açmaları. Korkunç boğuşma. Akhaların gemilere doğru kaçışması.
Bölüm XIII. (Nü) – Gemilerin önündeki savaş
Akhalardan yana olan Tanrı Poseidon, savaşı, Semendirek Adası’ndan gözler. İki Aias’ ı Troya saldırısına karşı koymaya kışkırtır. Her iki tarafta da yararlık gösterenler olur, ama Troyalılar gemilere kadar sokulurlar.
Bölüm XIV (Ksi) – Zeus’un aldatılması
Akhalarda şaşkınlık. Hera, Zeus’ u baştan çıkarmak için bir düzen kurar. Tanrıça Aphrodite’ den cinsel istek uyandıran memeliğini alır, süslenir püslenir ve İda Dağı’nda Zeus’u bulup onunla sevişmeyi başarır. Tanrı sevişmeden sonra uykuya dalar, o sırada Poseidon, Akhaların yardımına koşar.
Bölüm XV. (Omikron) – Duvara ikinci saldırış
Zeus uyanır, Hera’ya çıkışır. Poseidon uzaklaşır, Zeus, Apollon Tarı’yı Hektor’ a gönderir. Hektor gene duvara saldırır. Akhalar gene gemilere kadar gerilerler. Durum Akhalar için çok kötüdür.
Bölüm XVI. (Pi) – Patroklos destanı
Patroklos gelir Akhilleus’ a bu korkunç durumu bildirir, Akhilleus gitmeyecekse, kendi savaşa gidip dövüşmeye kararlıdır. Yiğitten silahlarını ister. Akhilleus arkadaşına silahlarını verir. Patroklos, Akhilleus’un silahlarıyla karşılarına dikilince, Troyalılar önce bozguna uğrar, sonra Lykialı önder Sarpedon, Patroklos’ la dövüşür ve ölür. Baştanrı Zeus’un kadere boyun eğerek oğlu Sarpedon’u feda etmesi. Sarpedon’un ölüsü çevresinde çarpışma. Patroklos, Hektor’u Batı Kapılarına kadar kovalar. Apollon’un kışkırttığı Hektor, Patroklos’ u vurur. Patroklos’un ölümü.
Bölüm XVII. (Ro) – Menelaos’ un kahramanlığı
Akha yiğitleri Patroklos’ un ölüsünü Hektor’un elinden kurtarmak için dövüşürler, ama Hektor ölüyü silahlarından soymayı başarır. Akhilleus’un ölümsüz atlarının ağlaması. Zeus, Troyalı’ lara zaferi müjdeler. Akhalarm bozgunu. Patroklos’un ölüsü alınır ve kara haber Akhilleus’ a götürülür.
Bölüm XVIII. (Sigma) – Akhilleus’ a yeni silahlar yapılması
Akhilleus’un korkunç yası. Deniz Tanrıçası Thetis’ i çağırıp yeni silahlar istemesi. Thetis’in demirci tanrı Hephaistos’ a başvurması. Silahlar destanı.
Bölüm XIX. (Tau) – Akhilleus’ la Agamemnon arasındaki barışma
Thetis silahları oğluna götürür. Akhaların toplantısında Akhilleus ile Agamemnon barışırlar. Ordular silah kuşanır. Savaş hazırlıkları. Akhilleus için kara belirtiler: Hektor’u öldürdükten sonra kendi ölümü de yakındır.
Bölüm XX. (Ypsilon) – Tanrıların savaşa karışması
Olympos’ta tanrılar toplantısı: Zeus izin verir, her tanrı istediği gibi yardım edebilecektir savaşa. Tanrılar iki cepheye ayrılır: Hera, Athena, Poseidon, Hermes, Hephaistos Akhalardan yanadır – Akhilleus’ un Aineias’ la karşılaşması, Aineias’ ın savaş alanından kaçırılması.
Bölüm XXI. (Phi) – Irmak Kıyılarında Savaş
Akhilleus kudurmuş gibidir, önüne gelen Troyalıyı insafsızca tepeleyip Troya Ovasında akan Skamandros ve Simoeis ırmaklarına atar. Kanlarla kızıla boyanan ırmaklar kabardıkça kabarır. Irmak-Tanrı Skamandros öfkelenir, yatağından çıkıp Akhilleus’u kovalamaya başlar. Derken Ateş Tanrı Hephaistos ırmakların karşısına dikilip alevleriyle onları durdurur. – Sahne Olympos’a yükselir: Tanrılar arasında kavga dövüş. Akhilleus, Troyalıları püskürte püskürte Troya’ nın surları önüne gelir. Troyahlar surların içine sığınırlar.
Bölüm XXII. (Khi) – Hektor’un ölümü
Bir Hektor surların dışında kalır. Priamos’ la Hekabe yalvarırlar içeriye girip korunsun, diye ama yiğit, anasına babasına aldırmaz. Hektor’un iç tartışması. Korkuya kapılması. Tanrılar seyircidir. Sonunda Zeus kader tartısını kaldırır: Hektor’un ölüm kefesi ağır basar. Apollon bile onu korumaktan vazgeçer. Tanrıça Athena, Troyalı yiğit Deiphobos’ un kılığına girip Hektor’u aldatır. Hektor, Akhilleus’ un karşısına dikilir. Çarpışırlar. Hektor ölür. Akhilleus Hektor’un ölüsünü yedi kez Troya surlarının çevresinde sürükler. Troya surlarından izlenen korkunç sahne. Andromakhe’ nin bayılması.
Bölüm XXIII. (Psi) – Patroklos’un ölüsüne düzenlenen yarışmalar
Akhilleus’un ordugâhında Patroklos’ a yapılan ölü törenleri. Akhilleus’un yası. Patroklos’ un yakılması. Yarışmalar.
Bölüm XXIV. (Omega) – Priamos’un, Hektor’un ölüsünü geri alması. – Hektor’a ağıtlar
Gece. Kral Priamos, Tanrı Hermes’in kılavuzluğunda Hektor’un ölüsünü geri almak için Akhilleus’un barakasına gelir. Priamos’ la Akhilleus arasındaki konuşma. Akhilleus yumuşar: Hektor’un ölüsünü babasına geri verir. Priamos ölüyle Troya’ya döner. Hektor’ a ağıtlar yakılır. Dokuz gün Hektor’un ateş yığını için odun taşınır. Onuncu günü yapılan cenaze töreni ile İlyada kapanır.
Kaynakça
İlyada – Homeros – Azra Erhat-A.Kadir (ss. 31,33,38)
Edith Hamilton – Mitologya (s. 6)
Dünya Mitolojisi – Donna Rosenberg (ss. 69,77,78,79)
One Comment
Pingback: