Pafta 29: Tekedağı – Güneşli
Yayla Kuzdere – Gedelma / Kuzdere – Gedelma Yol ayrımı
Yayla Kuzdere’de anayoldan ayrılan Likya Yolu batı rotası, zaman zaman orman, bağ bahçe ve bazen de yollar ile kesişerek Gedelma yerleşimine ulaşır. Phaselis tarafından Kuzdere yerleşimine, oradan da yukarı doğru Kesme Boğazı ve kanyonu içerisinden karayolunu takip ederek Gedelma’ya ulaşan Likya Yolu doğu rotası ile birleşir. Gedelma’dan yukarı doğru çıkan asfalt yoldan birkaç yüz metre sonra orman içerisine sapan Likya Yolu, orman içerisinden Göynük Yaylası yönünde devam eder.
Paftada, yeme içme, market alışverişi gibi ihtiyaçların karşılanabileceği uygun yer, Gedelma yerleşimidir.
LYKAI
Kemer ilçesi, Ovacık köyü sınırlarında yer alan Lykaı, Gedelma’nın yaklaşık 2 km batısında, yaklaşık 1276 metre yüksekliğe sahip Bölücektaşı Tepesi’nin kuzey-kuzeybatı eteklerinde yer almaktadır. Lykai, ilk kez Patara Yol Kılavuz Anıtı’nda, Kossara’nın güneydoğusundaki yerleşim olarak anılmaktadır. Yol Kılavuz Anıtı’na göre Kossara’dan Lykai’ye giden yol, buradan Kithanaura ve Pygela yönlerinde iki güzergâha ayrılmaktadır.
Yapı kalıntıları, orman gözetleme kulesi merkez olmak üzere, özellikle güneydoğu ve kuzeydoğu eteklerde yoğunluk göstermektedir. Kuzeydoğu etekte Roma Dönemi’ne ait yazıtlı iki exedra, lahit tekneleri ve tanımlanamayan yapı kalıntıları ile sütun parçaları bulunmaktadır.
Orman yangın kulesinin güneydoğu eteğinde, büyük oranda kaçak kazılarla tahrip edilmiş durumdaki, Helenistik ve Roma Dönemi’ne ait duvar kalıntıları bulunmaktadır. Yerleşimin çam ağaçlarıyla kaplı bir vadiye bakan batı yamacında, duvar kalıntıları ve yapı duvarlarına ait mimari parçaların izlerine rastlanmaktadır.
Kaynak
https://likyayolu.ktb.gov.tr/