Polio Binası (Domitianus Çeşmesi)
C. Sextilius Polio’nun üvey oğlu tarafından Polio için yaptırılmıştır. Aynı zamanda Polio’nun mezar anıtıdır. Latince ve Grekçe kitabesinden yapının M.S. 92-93 yıllarında inşa ettirildiği belirlenmektedir. Bina, iki yanda iki söve ve bunları birleştiren bir büyük niş olarak görülmektedir. Niş kısmında Odysseus’un macerası bir heykel grubuyla anlatılmaktadır. Su kanalının burada sona ermesi, Nehir Tanrısı Marnas’ın heykelinin burada bulunması yapının Çeşme binası olarak kullanıldığını göstermektedir. II. Constantinus döneminde tamir görmüştür.
Şehrin su temini: Helen döneminde şehir, su ihtiyacını kuyulardan ve sarnıçlardan temin ediyordu. Ancak şehrin büyümesiyle birlikte kuyular yetersiz kalmış ve Octavianus Augustus’un maddi· yardımlarıyla Marnas su şebekesi yaptırılmıştır. Bu su yolunun diğer adı Aqua Julia’ dır. Bu su hattı tiyatronun yanındaki çeşme binasında son bulmakta idi. İkinci bir su hattı ise Sextilius Pallio tarafından
yaptırılmıştır. Bu su hattının adı ise Aqua Troestica’ dır. Selçuk Kasabası’nın 4 km güneyinden getirilmiştir. Büyük Marnas su hattı ise Bülbül Dağı’ndan getirilmiş, Magnesia Kapısı’ndan şehrin agorasına ulaştırılmıştır. Bu hatta bağlı olarak agoranın güney batı köşesine vali Laecanius Bassus tarafından su deposu yaptırılmıştır. Palio Çeşmesi’ne su bu depodan gelmektedir.
Kaynak
Prof. Dr. Selçuk Gür – İlk İnsandan Selçuklu’ya Anadolu Uygarlıkları (syf: 194-195)