Efes’de Sosyal Hayat
Şehrin kapsadığı alan 345 hektardır. En kalabalık olduğu dönemde nüfusu 350.000′ dir. Halk çok erken dönemde etnik karışıma uğramıştır. Şehrin insanları Grekler, Doğulular, Yahudilerdir. Şehir halkının karışık uluslardan oluşumuna etki eden faktörler; kervan yollarının sonunda olması, şehrin Ephesos Artemis Tapmağı’nın asil hakkına sahip olması, ihracat, köle ticareti, bankacılık ve fahişeliktir. Şehrin resmi dili, Ionia Grekçesidir. Ancak yoğun ticaret nedeni ile her türlü dil konuşuluyordu.
Üretim: Yün dokumalar, halı, kuyumculuk, tuz üretimi ve şehrin kuzeydoğusundan çıkarılan gri mermerdir. Bu üretim mallarının ticareti ile Helenistik dönemde Anadolu’nun en zengin şehri konumuna ulaşmıştır.
Bankacılık: Yazılı kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Artemision’un bir hazine binası vardı ve Tanrıça Artermis’e adanan kıymetli eşyalar ve paralar Artemis Tapınağı’nın Başrahibi Megabysos tarafından krallara ve ticaret erbabına faizle borç olarak veriliyordu. Artemis Tapınağı bankacılık yapıyordu.
Kaynak
Prof. Dr. Selçuk Gür – İlk İnsandan Selçuklu’ya Anadolu Uygarlıkları (syf: 208)